Kuponkileikkaaja Nousuvesi nostaa kaikkia veneitä.

Hallitus jakoi mustan pekan ay-liikkeelle

Hallituksella oli lopulta tarjota kolme eri vaihtoehtoa työmarkkinaosapuolille: yhteiskuntasopimus, 1,5 miljardin ehdolliset lisätoimet tai kyseiset lisätoimet korvaavat toimenpiteet. Ay-liike sai käteensä vaihtoehdoista huonoimman, mustan pekan.

Hallitusohjelmaan linjattiin toukokuussa, että hallitus toteuttaa 1,5 miljardin (liiteessä 2 luetellut toimet) lisäsäästöt ja veronkorotukset, mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny. Tässä luulossa työnantajat ja työntekijät - ensi alkuun myös hallitus itse - alkoivat sovitella näkemyksiään yhteen, jotta kaivattu yhteiskuntasopimus syntyisi. Kahdesta yrityksestä huolimatta kumpikaan ei tuottanut tulosta.

Sekä elinkeinoelämä että ay-liike lähtivät yks-neuvotteluista ulos siinä luulossa, että molempia osapuolia kipeästi koskettavat lisäleikkaukset astuvat voimaan. Nyt elinkeinoelämäkin saa kärsiä, saattoi ay-liike tuolloin todeta.

Toisin kuitenkin kävi.

Hallituksen takinkääntö, leikkauslistan peruminen ja korvaavien vaihtoehtojen etsintä, kurittaa elinkeinoelämää marginaalisen vähän siihen nähden, mitä ehdolliset lisätoimet olisivat saaneet aikaiseksi. Elinkeinoelämälle korttipakasta jaettiin yllättäen ässä-kortti.

Ay-liikkeelle jäi kirjaimellisesti käteen mustapekka, joka on vielä ikävämpi mitä syntymättä jäänyt yhteiskuntasopimus olisi mahdollisesti tarjonnut. Tosin varmuutta tästä emme koskaan tule saamaan. Se on varmaa, että nyt taakkaa ei yritetä sysätä edes näennäisesti molempien osapuolten kannettavaksi.

Olisiko ay-liikkeelle sittenkin kivulias yhteiskuntasopimus ollut parempi? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat