Kuponkileikkaaja Nousuvesi nostaa kaikkia veneitä.

Solidaarisuusvero säätiöille

Samanaikaisesti kun luonnollisten henkilöiden osinkoverotaakkaa korotetaan, esimerkiksi instituonaaliset omistajat saavat verovapaasti kerätä arviolta noin 90 prosenttia jaetuista osinkotuloista. Miksi?

Esko Seppänen kritisoi tänään (11.9.) julkaistussa Puheenvuoron blogitekstissään mediaa ja sen uutisointia. Seppäsen pääväite oli, että toisin kuin media on uutisoinut, kaikista suurituloisimmat eivät maksa edelleenkään solidaarisuusveroa. Hän perusteli väitteen sillä, että solidaarisuusvero koskee vain ansiotuloverotusta eikä pääomatuloverotusta.

En ota kantaa Seppäsen kirjoituksen puolesta tai sitä vastaan. Puheenvuorossaan Seppänen kuitenkin huomioi ja kritisoi vain osinkotulojen osalta luonnollisten henkilöiden saamia osinkotuloja.

Suomeen maksettavista osinkotuloista kuitenkin arviolta vain 10 prosenttia on luonnollisille henkilöille maksettuja. Loput 90 prosenttia osinkotuloista maksetaan institutionaalisille omistajille, kuten säätiöille. Mukana on myös holding-yhtiöitä, ulkomaisia sijoittajia jne. Ne ovat vapautettu täysin osinkotulojen verotuksesta.

Säätiöiden osinkoverovapaus on nostettu esille myös monesti aiemmin eri tahojen toimesta, esimerkiksi perussuomalaiset ja Osakesäästäjien Keskusliitto ovat vaatineet säätiöiden ja muiden täysin vapaasti osingot keräävien verovapauteen muutosta.

Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat viime vuosien aikana jakaneet noin 8 miljardin euron arvosta osinkoa. Jos vuonna 2012 ulkomailta Suomeen maksetut osingot otetaan huomioon, Suomessa maksettiin noin 29 miljardia euroa osinkoja vuonna 2012, kirjoitti Revalvaatio-verkkojulkaisu vuonna 2014.

Pohdittavaksi jääkin, olisiko aika panna edes osa, jos kaikkia ei voida, tästä 90 prosentista solidaarisuuteen vedoten osinkoveron maksajiksi?

Muokkaus: Tekstiä muutettu kello 18.20 avauskappaleen asiavirheen osalta, joka väitti, että osingoista 90 prosenttia menisi suomalaissäätiöille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Lukusi eivät ole luotettavia. Kotimaisten säätiöiden osinkotulot ovat vain murto-osa mainitsemastasi 90 prosentista. Suurimman osan osingoista yritykset maksavat toisille yrityksille, ml. tel-vakuutus- ja holding-yhtiöt.

Käyttäjän anttijarvenpaa kuva
Antti Järvenpää

Tekstini avauspätkässä selkeä virhe, johon viittaat. Totta. En siis tarkoita, että 90 prosenttia - kuten virheellisesti kirjoitin ensimmäisessä kappaleessa - osinkotuloista menee verovapaasti vain kotimaisille säätiöille. Mukana ovat luonnollisesti myös yrityksiä, holding-yhtiöitä ja ulkomaisia sijoittajia jne. Pääajatukseni on kuitenkin siis, että 90 prosenttia osingoista ei ole verotuksen piirissä, mikä on suurempi ongelma, jota ei ratkaista sillä, että verotamme pääomaverotuloja "perustallaajilta" entistä korkeammalla prosentilla.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Miten voidaan olla varmoja, kun yhdistyksien ei tarvitse julkaista julkisesti kirjanpitotietojaan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Säätiöiden verotus on kuitenkin ihan kohtuullista yhteistä taakan kantoa. Eikö?

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Sorry, koneeni menetti hetkeksi järkensä. Voitko poistaa ylimääräiset kommentit?

Toimituksen poiminnat