Kuponkileikkaaja Nousuvesi nostaa kaikkia veneitä.

Joukkoliikenteen hintakilpailu näyttää nyt irtisanomiskierteeltä

Kotimaista joukkoliikennettä vaivaa toistuvat irtisanomiset. Kiristynyt kilpailu ja halventuneet lippuhinnat ovat panneet useat alan toimijat säästökuurille ja yt-neuvotteluihin. Mittavimmat kustannusleikkaukset ja irtisanomiset on toteuttanut kolmen edellisvuoden aikana VR. Työt ovat loppuneet sadoilta.

Muuttunut lainsäädäntö ja halpabussiyhtiö Onnibus.com ovat kiristäneet ruuvia markkinoilla. Huokeimmillaan yhdellä eurolla alkavia bussimatkoja tarjoavan yhtiön toimintasäde ja matkustajaliikenteen markkinaosuus on laajentunut ryminällä sen jälkeen, kun heinäkuussa 2014 linja-autoliikenteen kaukoreittejä vapautui kilpailulle. 

Onnibussin aluille paneman hintakilpailun aiheuttama matkustajaliikehdintä on pakottanut myös VR:n alentamaan lippuhintojaan keskimäärin noin neljänneksellä. Ilman toimeenpantuja säästöohjelmia ja irtisanomisia lippuale tuskin olisi toteutunut samassa mittakaavassa. VR:n matkustajamäärät ovat sittemmin lähteneet roimaan kasvuun. Halpuuttaminen on toiminut.

Kotimaiseen joukkoliikenteeseen ryminällä ajanut Onnibus ilmoitti tänään yhtiön aloittavan lähes koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Vähennystarve on enintään 78 työntekijää. Yhtiön toimitusjohtaja Lauri Helke perusteli HS:lle, että yt-neuvotteluiden taustalla on kannattavuuden parantaminen ja toiminnan turvaaminen tilanteessa, jossa markkinan hintataso on pysyvästi halvempi.

Onnibussin mukaan VR:n hintojen lasku on vaikuttanut liikennemarkkinoihin. Suomeksi: VR:n halpuutus on pannut Onnibussin käynnistämään laajat yt-neuvottelut. Aiemmin vastaavasti Onnibus sai aikaiseksi osaltaan VR:n aloittamaan kulukuurin.

Näyttääkin siltä, että matkustajia suosivan hintakilpailun ja kilpailun kiristymisen sivutuotteena on käynnistetty yhteensä tuhansia ihmisiä koskettavia mittavia yt-neuvotteluita ja irtisanottu satoja. Todettakoon, että samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi Onnibus on palkannut yhtiöön kymmeniä uusia linja-autonkuljettajia. Tästä huolimatta on selvää, että joukkoliikenteen halpuutuskampanjassa ajellaan tällä hetkellä pakkasen puolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat